domenica 22 novembre 2015

Quel che resta dei food blog (The remains of the food blog)


English version below
Non me ne vogliate se rubo il titolo del bellissimo romanzo/film interpretato da Anthony Hopkins e Emma Thompson, ma non ho trovato cosa piu' azzeccata.
Da un po' di tempo mi trovo a riflettere sul fenomeno del foodblogging e sulla sua evoluzione.
Facciamo un salto indietro: anno 2006, mi trovavo all'aeroporto di Stoccolma, dove cercavo di ingannare il tempo navigando compulsivamente in internet. Iniziai a scorrere la pagina di un noto quotidiano nazionale e mi imbattei in un articolo sui food blogger. Iniziai a leggere incuriosita, cliccando sui links e guardando stupita ed adorante i blog di zenzero, cavoletto, fiordizucca. Da allora, ne rimasi fedele lettrice ed ammiratrice. Era il 2006 ed era esploso il fenomeno del food blogging, che in breve tempo si allargo' a macchia d'olio e coinvolse sempre piu' persone. 
Tutti i giorni da buona spentolatrice penitente, leggevo religiosamente il cavoletto, non mi perdevo gli aggiormenti di zenzero e seguivo le vicessitudini di fiordizucca. Poi ne scoprii altri, seguivo le loro storie, i concorsi a premi, i vari meme. Infine, nel 2007, feci il grande passo: aprii un food blog anch'io! Da spentolatrice intollerante, non trovai nome migliore di "Lasciatemi sola in cucina" che la dice lunga sul mio carettere puntuto e sulla mia testardaggine. Postavo circa una volta a settimana, seguivo gli altri blogger, commentavo senza eccessi, ma rimanevo connessa con la blogosfera...
Poi i trasochi, prima in Belgio, poi in Canada. Il tempo è tiranno e sono rimasta quasi un anno lontana dal blog. La manacanza di un progetto serio mi ha portato piu' volte a chiedermi se non sia il caso di chiudere bottega. Mi guardo intorno nella blogosfera e vedo che molti food blogger condividono le mie frustrazioni e i miei dubbi. 
Facciamo il punto della situazione: molti food blogger hanno chiuso bottega, altri non scrivono piu', altri hanno allentato...Quelli che sono esplosi e sono andati avanti sono pochi. Due che sono riuscite a trasformare il loro hobby in una professione sono state zenzero e cavoletto, ma molti foodblogger hanno abbandonato i loro progetti. Lo dico con rammarico perche' ce n'erano alcuni che leggevo con grande devozione. Molti sono sempre listati nella colonnina qui a destra. Mara, loste, la mia dirimpettaia svedese orchidea erano blogger che scrivevano cose interessanti, cose che valevano la pena di essere lette. É strana la blogosfera, non ci conosciamo di persona, ma e' come se fossimo un po' amici, un po' compagni di cucinamenti. Vedere molti foodblogger mollare lascia un senso di vuoto, perche' leggere i loro post, i loro pensieri arricchiva le mie giornate e mi donava spunti di riflessione.  Che volete farci, sono una nostalgica, sentimentalona ed incorreggibile romantica. Chi mi legge lo sa. Mi guardo spesso indietro e faccio bilanci. E da un po' mi attanaglia questo pensiero: che il food blogging sia nella sua fase parabolica discendente.

Quindi, vi chiedo: cosa resta dei food blog? Il fenomeno e' sempre presente o ha fatto il suo tempo? 

I hope you won't mind if I have "stolen" the title of the beautiful novel / film starring Anthony Hopkins and Emma Thompson, but I found it very appropriate for the topic I am going to write about.Since a while, I have been reflecting on the phenomenon of food blogging and its evolution.
Let's take a step back to Fall 2006: I was at the airport in Stockholm, where I was trying to pass the time browsing compulsively the web. I started to move around the page of a popular national newspaper and I came across an article about food bloggers. I started reading with a certain curiosity, clicking on links and looking amazed the blogs of zenzero, cavoletto, fiordizucca. Since then, I remained one of their faithful reader and admirer. It was 2006 and the phenomenon of food blogging had just exploded to quickly prosper worldwide and involve more and more people.Every day, as a good, penitent, daring cooker, I read religiously cavoletto, I followed zenzero's updates and the vicissitudes of fiordizucca. Then I discovered other food bloggers and followed their stories, competitions, various meme.
Finally, in 2007, the big step: I opened a food blog too! Given my poorly patient, I found no better name than "Leave me alone in the kitchen," which says a lot about my strong temperament and my stubbornness. I started posting about once a week, following the other bloggers, commenting without excesses, but I was always connected with the blogosphere... 
Then all the moving, first in Belgium, then Canada. Time was running out and I was almost a year away from the blog. The lack of a serious project made me wonder if it is not appropriate to close my blog. I look around the blogosphere and I see that many food bloggers share my frustrations and my doubts.Let's face the state of the art: many food bloggers have closed, others do not write anymore, others write less and less... 
Those that became popular and went ahead are just a few. Two bloggers who managed to turn their hobby into a profession are zenzero and cavoletto. But the reality is that many food bloggers have abandoned their projects. I say this with regret because there were a few blogs that I read with great devotion.  Some of these foodblogs are still listed in the column on the right. Mara, loste, my Swedish neighbor orchidea were bloggers who wrote interesting things, things that were worth to be read.  
The blogosphere is a funny place, we do not know personally, but it 's as if we were a bit friends, like little cooking fellows. Seeing many food bloggers giving up leaves me with an empty feeling, because reading their post and their thoughts enriched my days and were a source of inspiration. What can you do, I am nostalgic, sentimental and desperately romantic. Who reads me knows about that. I often look back and compare past with present. And since  a while, I can't help but thinking: is the food blogging over? 

So, here the question folks: what is left of the food blog? The phenomenon is still on or outdated?

4 commenti:

Nathalie L. ha detto...

Hi! I've been following your blog for a long time and I have my own (temporarily - I hope - abandoned) food blog, so I'll give you my opinion: food blogging is still going strong, even though it sometimes takes different forms. There are more and more video blogs, even very short videos posted on instagram or facebook, and I know many people who first go online to find dinner ideas (I'm one of them). The good thing with blogs is, as long as you don't delete them, they don't disappear. So even if a blog is abandoned, it still remains online as a source of information, just like a book in a library, no more updated but forever a very useful resource. That's why, technological evolution allows, food blogs are immortal... even if the activity of blogging has its ups and down for each blogger :)

Lucy ha detto...

Hello Nathalie, thanks for your comment, that's an interesting perspective :)
But in a way, it is true, even an abandoned food blog can be an excellent source of recipes and ideas.
What's your food blog name, if I can ask? I will be happy to visit it :)

Nathalie L. ha detto...

It's here, but it's in French only : http://finncuisine.blogspot.fi/

Lucy ha detto...

Pas problème, j’adore le français :)